Beslissingen
nemen als een echte tuinder
‘We laten de sexy kant van de tuinbouw
zien’
Zelf sturen, zelf beslissingen nemen en fouten mogen maken.
Hoeveel theorie je ook krijgt voorgeschoteld in de schoolbanken, het
tuinbouwvak leer je pas echt in de praktijk. Sinds januari 2012 is het
Horticultural Experience Centre, onderdeel van GreenQ Improvement Centre in
Bleiswijk in bedrijf. Een paradijsje voor studenten die een tuinbouwopleiding
volgen.
Het is maandagmorgen. Wesley van
der Ende, Reinier van den Berg, Dave van der Ploeg, Alex van der Waal en
Martijn de Zeeuw zitten om tafel. Zojuist hebben ze een kijkje genomen bij hun
eigen komkommerteelt, die ze dit seizoen hebben opgezet en zullen begeleiden.
Het is onderdeel van hun MBO-opleiding die ze aan de Lentiz Onderwijsgroep
volgen. Vanmorgen zijn ze om 6.45 uur met een busje uit het Westland vertrokken
om vervolgens de hele dag stage te lopen in Bleiswijk.
Drie
van de vijf jongens hebben thuis een tuinbouwbedrijf, de andere twee houden
niet van stil zitten en werken bij een tuinder. Het is een uniek stel, want zij
hebben in tegenstelling tot veel jongeren goed door dat werken in de tuinbouw
helemaal niet saai of suf is. Sterker nog: ze doen niets liever.
Vooral doeners
Hun docent Henk van der Sar neemt
poolshoogte. Hij stuurt de jongens aan om vooral op tijd aan hun verslag te
beginnen en alles wat hen opvalt vast te leggen. Hij kent zijn pappenheimers.
Het zijn meestal geen schrijvers, maar vooral doeners. Jongens die het gevoel
willen krijgen om zelf te telen. En ze hebben er lol in. Twintig weken lang
geven ze leiding aan een project. Ze moeten zelf watergift, bemesting, klimaat,
gewasonderhoud en oogsten regelen. Dat gaat 24 uur, zeven dagen per week door.
De
groep heeft een iPad, die de studenten beurtelings mee naar huis nemen, zodat
ze ook thuis weten hoe het klimaat in hun afdeling is. Via WhatsApp overleggen
ze met elkaar wat te doen. Van der Sar: “Ze hebben hier de beschikking over
klimaatapparatuur van verschillende leveranciers en belangrijker, ze leren hier
omgaan met verantwoordelijkheid.”
Een compliment
In de afdeling tegenover de
komkommers staan aubergines. Luc van den Bosch, Dion Sta, Ricardo van
Antwerpen, René Bakker, Jacob van den Hoek en Dianto van der Lugt ontdekken de
wondere wereld van een teelt die ze geen van allen van dichtbij kennen. Een
teeltvoorlichter begeleidt hen wekelijks en zojuist hebben ze een compliment
gekregen omdat het gewas er erg goed op staat. Alle gewashandelingen doen ze
zelf, evenals het controleren van de biologische bestrijding.
Buddy-systeem
Sjoerd Nieboer, educatie
coördinator bij GreenQ, heeft een programma in elkaar gezet voor deze
studenten. Na het nalopen van hun eigen teelt gaat iedere leerling volgens een
buddy-systeem mee met een medewerker van het centrum. Zo leren ze niet alleen
van hun eigen teelt of project, maar steken ze tegelijkertijd ook veel op van
de andere gewassen en bijbehorende proeven.
Nieboer
probeert de studenten te motiveren door de leerstof naar hun eigen
belevingswereld te brengen. Moderne communicatiemethoden via een tablet horen
daar gewoon bij. “We laten de sexy kant van de tuinbouw zien, maar bovenal moet
een tuinbouwopleiding kwaliteit bieden.”
In
totaal lopen nu elf studenten van Lentiz Onderwijsgroep stage bij het centrum.
Ook Edudelta Onderwijsgroep, Hogeschool Inholland Delft en Melanchthon Business
School maken gebruik van de speciaal ingerichte kassen, die allemaal aparte
klimaatregeling en een bemestingsunit hebben. Het initiatief kreeg de steun van
het Ministerie van EL&I.
Meer kwaliteit
Dit project is geen overbodige
luxe. De noodzaak is groot om het theoretische en praktische tuinbouwonderwijs
goed aan te laten sluiten op de vraag van het bedrijfsleven. Docent Van der
Sar: “Een goede teeltman is gewoon een topbaan. Daar zijn er veel te weinig
van.”
Een
feit is dat jonge mensen niet meer kiezen voor een tuinbouwopleiding, omdat ze
denken dat het geen interessant vak is. Het tegendeel is waar, maar leg dat
maar eens uit. Om het tij te keren is het dus hard nodig de opleiding
aantrekkelijk te maken en meer kwaliteit mee te geven, afgestemd op het
toekomstige ondernemerschap.
Begeleiding door telers
Het begeleiden van de eigen
teelten van de studenten is ook voor de betrokken deskundigen een leerproces.
Elk groepje studenten wordt nu begeleid door een teler die de teelt door en
door kent. Eens in de week lopen ze samen door het gewas en geeft de teler
aanwijzingen om het klimaat bij te sturen.
Dit
vrijwilligerswerk werd vorig jaar nog ingevuld door vaders van studenten.
Nieboer: “Dat werkte niet. Als meerdere ouders zich met de proef van hun
kinderen bemoeien, ontstaat er verschil van mening. Net zoals dat in het echt
ook gebeurt. Dat is lastig voor de studenten. Nu we dat hebben losgekoppeld
gaat het veel beter.”
Een
rondje langs de studenten levert enthousiaste reacties op. Ze vinden het veel
interessanter om door eigen onderzoek teelttechnieken onder de knie te krijgen
dan uren lang in de schoolbanken te zitten. Dave van der Ploeg is de enige
leerling die op het eigen bedrijf komkommers teelt, net als in de proef. De
vraag is natuurlijk of hij hier meer leert dan thuis. Met een stevige glimlach
geeft hij een bevestigend antwoord. “Thuis is het toch anders. Daar beslist
mijn vader. Hier mag ik zelf sturen met de klimaatregeling. Dat is een heel
ander verhaal.”
1 opmerking:
Interesante artikelen
Prachtige blog, Fyne dag zomer.
Groetjes uit Belgie
Een reactie posten