Gebroeders Vahl verkennen Die Heimat
‘Je moet eerst de afzet
organiseren, dan pas gaan bouwen’
Duitsland lonkt. De oosterburen waarderen producten van
eigen bodem meer dan import uit Nederland. Kees Vahl was bovendien wel toe aan
een nieuwe uitdaging. Toen hij en zijn broers lucht kregen van een
glastuinbouwproject naast een houtfabriek in voormalig Oost-Duitsland viel
alles op z’n plaats.
Op het bedrijf van de gebroeders Vahl in IJsselmuiden is
altijd reuring. André en zijn neven Dries en Kees hebben de afgelopen jaren
niet stil gezeten en hebben flink uitgebreid, tegendraads aan de economische
ontwikkelingen in de glastuinbouw.
Vijf jaar geleden was het
komkommerbedrijf nog 5 ha groot en waren er plannen om te gaan investeren in
Het Nieuwe Telen (HNT). Die plannen zijn inmiddels uitgevoerd. Ze bouwden een
nieuwe kas van 2,2 ha, voorzien van luchtslurven en buitenlucht aanzuiging.
Vandaag de dag is het bedrijf 7 ha groot, aangevuld met 3 ha huurtuin.
Lange tijd stopten zij samen met
andere bedrijven hun energie in het aardwarmteproject in de Koekoekspolder,
waarvan de bron en de machinekamer recht voor hun bedrijf liggen. Nu hebben ze
hun zinnen gezet op hun jongste project; een bedrijf van 4,6 ha in Bralitz, een
dorp in de deelstaat Brandenburg, tussen Berlijn en de Poolse grens. Daar telen
ze komkommers en paprika’s.
Een uitdaging
André en Dries zitten aan tafel. Kees meldt zich via Skype.
Hij woont sinds de zomervakantie in Duitsland. Met vrouw en vier kinderen heeft
hij het roer omgegooid en tot op heden bevalt dat goed. De kinderen wennen aan
hun nieuwe omgeving en het klikt al aardig met de plaatselijke bevolking. Het
was voor hem een uitdaging om in Duitsland een nieuw bedrijf op te zetten.
“Doordat ik me de afgelopen jaren intensief heb beziggehouden met het
aardwarmteproject, had ik al veel taken op de tuin overgedragen. Dit komt
precies op tijd”, vertelt hij.
Een uitdaging is het zeker. Kees
mag zich nu Geschäftsführer noemen op het nieuwe bedrijf. Dit doet hij samen
met Bernd Raeuber, zijn nieuwe collega. Hij krijgt flink wat voor zijn kiezen.
Na de bouw van het project moet hij twee verschillende gewassen telen, een
nieuwe ploeg werknemers inwerken en de afzet op gang brengen. Dat zal hij niet
alleen blijven doen want Henry, de zoon van André, staat te trappelen om ook
naar het oosten te vertrekken.
Meerdere aandeelhouders
De broers werden
attent gemaakt op een nieuw project in voormalig Oost-Duitsland. In Bralitz
staat een houtfabriek die van restmateriaal groene stroom opwekt. Bij dat
proces komen warmte en CO2 vrij. In hun zoektocht naar verduurzaming was het
oog gevallen op de glastuinbouw. Een andere ondernemer, die helaas overleed,
was inmiddels heel ver met de opzet van een tuinbouwbedrijf. De vergunningen
waren al rond. “Die vergunningen zijn enorm belangrijk”, vertelt André. “Het
traject om deze aan te vragen duurt in Duitsland gerust vijf jaar en gaat over
heel veel schijven.”
Tegelijkertijd was handelsbedrijf Werder-Frucht op zoek naar telers om
een vaste relatie mee op te bouwen. Dit bedrijf richt zich vooral op in
Duitsland geteeld product, liefst regionaal. In de deelstaat Brandenburg
hechten retail en consumenten daar sterk aan. Het verkoopt veel beter en tegen
een hogere prijs dan import. Werder-Frucht richt zich op goede kwaliteit en
levert aan retailketens als Edeka en Rewe. Deze partij was al aandeelhouder in
het project, net als de houtfabriek.
Lichtwinst behalen
In mei 2013 vonden
de eerste gesprekken plaats tussen de aspirant zakenpartners. Een half jaar
later was de samenwerking beklonken. Kees reed heen en weer naar Duitsland om
zoveel mogelijk bij de bouw aanwezig te zijn.
De broers kozen voor een door Havecon gebouwde Venlokas, 8 m tralie, 5 m
vakmaat en een goothoogte van 6 m, met witte afwerking. “Het is een mooi,
vierkant stuk van 216 meter bij 215 meter, met een padlengte van 105 meter”,
vertelt hij.
Op het dek ligt helder 91+ glas, met kaderloze luchtramen om zoveel
mogelijk lichtwinst te behalen. Diffuus glas was voor hen geen optie, gezien
het landklimaat in deze streek. Onder een diffuus dek moet je harder stoken,
omdat er meer warmte buiten wordt gehouden. In de kas ligt één energiescherm en
in de paprika’s in het begin van de teelt een anti-condens folie.
CogasTech tekende voor de technische installatie. De kas is eind juli
2014 opgeleverd, de complete inrichting en installatie zijn in december
afgerond.
Een nieuwe ploeg
Ondertussen ging
Kees op zoek naar personeel. Eén van de randvoorwaarden voor het verlenen van
de vergunningen was dat de onderneming voor werkgelegenheid zou zorgen in de
regio. “Samen met de nieuwe mensen hebben we alle voorbereidingen voor de
nieuwe teelt getroffen”, vertelt hij. Zo’n nieuwe ploeg samenstellen was even
wennen, maar inmiddels is wel duidelijk wie de meeste affiniteit hebben met het
werk.
Samen met de afnemer bepaalden ze teelt en rassenkeuze. Daarom gaan de
komkommertelers nu ook paprika’s telen. De komkommers zijn op 30 december
geplant. De paprika’s een week later op 7 januari. Nu al is rekening gehouden
met gebruik van zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen, omdat Duitse
afnemers daar nadrukkelijk op wijzen. De rassenkeuze van de komkommers (drie
keer planten) zal dus afhangen van het klimaat en eventuele resistenties.
Afzet organiseren
Terugkijkend op de
laatste anderhalf jaar vinden de broers dat ze geluk hebben gehad met de
vergunningen die er al waren. Bovendien is het voor hen belangrijk dat meerdere
partijen zijn ingestapt. “Alleen gaat het gewoon veel moeilijker”, weet Kees.
André: “Wij zijn de laatste jaren gegroeid, maar het is onze filosofie om
eerst de afzet te organiseren, voordat we gaan bouwen. Wat de klant vraagt, dat
maken we. In Nederland proberen we die band met afnemers ook op te bouwen,
hoewel we dat natuurlijk wel organiseren via onze telersvereniging.”
1 opmerking:
Met de opkomst van local for local is dit de enige zinnige optie voor NL tuinders. Maar wie durft de toren van Wateringen uit het oog te verliezen?
Een reactie posten