woensdag, september 22, 2010

Tomaten










Trostomatenteler Leo Verkade:
‘Liever specialisatie dan nog groter’
In het ruime speelveld van vele soorten en typen tomaten wil Leo Verkade zich als teler onderscheiden met zijn eigen merk ‘Natural label’. Op zijn gewas zitten geen pesticiden. Dat mag iedereen weten. Verkade investeert niet in bulk, maar in een speciaal segment dat lekker, gezond en veilig is.
In de kassen van Leo Verkade in Steenbergen staan de trostomaten op steenwol die vrij is van formaldehyde. Deze teler spuit niet meer met pesticiden en evenaart bijna de principes van de biologische teelt, met uitzondering van de substraatteelt met gebruik van kunstmest. Doordat hij het drainwater met niet gebruikte meststoffen kan opvangen is de uitspoeling naar ondergrond en oppervlaktewater nihil.
Zijn tomaten, die vrij zijn van residu, biedt hij via telersvereniging 'Best of Four' aan onder de merknaam ‘Natural Label’. Het bedrijf doet mee met MPS fruit and vegetables en produceert onder het Vita Certa Natural Protected certificaat. Dit staat voor telen op een duurzame, betrouwbare en hygiënische wijze, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Hoogst haalbare
Vanaf 2000 is Leo al bezig met zijn zoektocht naar ‘schoner’ telen, maar wel met behoud van opbrengst. Toen deed hij dat nog samen met compagnons, maar in 2006 besloot hij alleen verder te gaan. Op dat moment kon hij een mooie kavel van acht ha in Steenbergen bemachtigen en daar bouwde hij een kas met belichting. Ruim een jaar later kon hij het bedrijf van zijn buurman kopen en ging daardoor naar 11 ha. “Dat bedrijf kon ik goed gebruiken”, vertelt hij, want daar kan ik de warmte van mijn WKK installatie kwijt, die ontstaat bij het opwekken van de elektriciteit voor de belichting.”
Het mag duidelijk zijn: het gaat hier om een ondernemer die voorzien van alle moderne technieken het hoogst haalbare wil bereiken. Verkade wil zich onderscheiden met zijn producten en vond gehoor bij MPS, het keurmerk dat in de sierteeltsector jaar en dag staat voor milieubewuste teelt. Met ingang van dit jaar hanteert MPS ook een certificaat voor groenten en fruit.
Pesticiden vrij
Telen zonder bestrijdingsmiddelen is niet eenvoudig. Verkade teelde jarenlang ‘specialties’. Dat zijn soorten die buiten het bulksegment vallen, door vorm of smaak. Hij heeft nu gekozen voor één ras, Roterno, dat een aantal resistenties draagt. Dit is een tomaat met vruchten van honderd gram, die op dit bedrijf als tros wordt geoogst. Voor de bestrijding van plagen zet de teler biologische bestrijding in, dus geen pesticiden. Bestrijden van schimmelziekten gebeurt vooral door een goede klimaatregelen, aangevuld met een scala aan zachte middelen, die ook zijn toegestaan in de biologische teelt. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dit jaar speelde de zwakteparasiet Pythium hem parten.
De planten staan niet op de bekende steenwolmatten die op alle bedrijven liggen. Verkade koos voor een steenwolsoort die een ander bindmiddel – ecose –bevat, milieuvriendelijker dan de bekende formaldehyde. Wat bleek? De planten groeien nog beter weg in de nieuwe matten. “We merken aan de planten dat ze het veel meer naar hun zin hebben dan in voorgaande jaren”, vertelt Leo.
Erkenning
Kijkend naar de toekomst heeft Verkade niet de behoefte om nog groter te groeien. Hij wil liever de diepte in. Verder specialiseren in de dingen waar hij goed in is. Op dit moment heeft hij samen met een collega een verpakkingsstation, waar hij zijn klanten, handel en retailers, op hun wenken kan bedienen met kleinverpakking. Zijn echtgenote heeft een uitzendbureau voor het inzetten van personeel op het eigen bedrijf en bij anderen. Het is goed zo, vindt hij.
Waar hij wel zijn energie voor wil inzetten is de erkenning van zijn vergevorderde geïntegreerde manier van telen. Het eigen ‘Natural label’ is een verbetering op de huidige manier van telen, maar valt nog een beetje tussen de wal en het schip. In de tomatenteelt heeft de afgelopen twintig jaar zoveel differentiatie plaatsgevonden dat de retail er eigenlijk geen raad meer mee weet. Verkade: “Ze vinden het allemaal mooi, maar hebben er geen behoefte om een extra schap in te ruimen voor producten die vrij zijn van pesticiden. Daar valt nog veel over uit te leggen.
Ik heb dit jaar veel opgestart, nieuwe mensen leren kennen en ook veel geleerd, maar er nog niet direct de vruchten van kunnen plukken.” Dat zou natuurlijk ook wel erg snel zijn. Verkade zoekt nadrukkelijk de dialoog met organisaties om deze manier van teler verder uit te bouwen, zodat ook glasteelten op steenwol ooit het predikaat biologisch mee kunnen krijgen. Dat is niet alleen belangrijk voor hem als persoon, maar voor de hele glasgroentesector.

Geen opmerkingen: