Dolf Zantinge teelt volgens
de wetten van de natuur:
‘Planten zijn meer
weerbaar in een harmonieuze omgeving’
Licht, water, voedingsmiddelen en gezonde grond zijn
essentiële factoren voor plantengroei. Maar wat is nu precies de sleutel om de
celdeling op gang te brengen? Dolf Zantinge wil met kwekerij Efibia aantonen
dat harmonieuze golfbewegingen in de natuur planten aanzetten tot groei. Die
probeert hij te bewerkstelligen met vitaal water en een rijk bodemleven.
Waar eens rozen bloeiden staan nu koolrabi, raapstelen en
radijs te groeien. Het zijn slechts een paar gewassen uit het assortiment van
Efibia in Almere, waar Dolf Zantinge, Eric Laarakker en een team van
enthousiaste medewerkers een nieuw project zijn gestart. Het is een vervolg op
de activiteiten van Zantinge voor ViaLight. Dit bedrijf doet onderzoek naar
gezondheid en kwaliteit van gewassen en voeding voor mens en dier.
Harmonieuze golven
De teler is gegrepen door onderzoek naar de taal van licht
via golfbewegingen. Volgens hem zijn ze een weerspiegeling van de processen zoals
ze in de natuur plaatsvinden. “Golven of trillingen moeten harmonieus verlopen.
Gebeurt dat niet, dan heeft dat een gevolg”, legt hij uit. Hij baseert deze
stelling op onderzoek dat al jaren plaatsvindt in Duitsland. Daar houdt een
team wetenschappers zich bezig met de relatie tussen de patronen van
golfbewegingen en vitaliteit van planten. Het is een bijzondere wereld,
waarover nog niet veel bekend is.
Zodra zaden bijvoorbeeld in
aanraking komen met water, dan reageren ze daarop met een trilling. Die trilling
in de vorm van licht is te meten en zet het zaad aan om te kiemen. De kwaliteit
van het water zorgt er voor hoe snel en hoe goed dat gebeurt. Die kwaliteit is
niet alleen afhankelijk van de bron, het bioleven of de voedingsstoffen die aan
dat water zijn toegevoegd, maar ook welke beweging de watermoleculen maken, zo
zegt deze theorie. Zijn ze harmonieus, dan verloopt de groei goed. Overigens is
water niet de enige bron van trilling, maar de grond, de micro-organismen die
daarin leven en het licht dat de plant van bovenaf ontvangt eveneens.
Trillingen detecteren
Omgekeerd is ook meetbaar of de plant het naar zijn zin
heeft. Dezelfde wetenschappers hebben vastgesteld dat planten verschillende
soorten trilling afgeven aan het voedingswater. Aan de hand van de golfbeweging
is al te zien of er een bacterie- of schimmelinfectie op komst is, zonder dat
je deze met het oog kunt zien. “Die zou je dus met sensoren kunnen detecteren,
waardoor je veel sneller kunt reageren”, legt Zantinge uit.
Ook in de zaadselectie is het
mogelijk de best kiemende zaden op te sporen door middel van de trilling die ze
afgeven. De meest vitale zaden krijgen dan een voorsprong.
Praktijkbenadering
Deze onderzoeken vonden tot dusver steeds plaats op
laboratoriumschaal. Bovendien is dit onderzoeksgebied zo groot en complex dat
nog maar een tipje van de sluier is opgelicht. Daarom koos de teler voor een
praktijkbenadering en dat werd de kwekerij in Almere. In 2014 kocht hij samen
met enkele aandeelhouders een oude rozenkwekerij die al zeven jaar leeg lag.
Het was een chaos. De rozen waren verwilderd en de grond was jarenlang niet
gebruikt. Zantinge legde zijn ideeën voor aan meerdere partijen en vond
uiteindelijk een goede partner in de Lek Habo Groep.
“We hebben samen een goed werkend
watersysteem ontwikkeld”, legt hij uit. Zo kwam er een nieuw bassin met
speciaal doek dat geen toxines afgeeft aan het voedingswater. Bovendien werd in
de kas een installatie gebouwd om ‘natuurlijk, harmonisch’ Efibia-water te
maken. Bij dit proces loopt het bron- en bassinwater langs een verzameling van
kristallen. Eigenlijk mag je dit wel vergelijken met een kabbelend bergbeekje,
een situatie die in de natuur heel gewoon is. Het idee is dat de planten
hierdoor beter en gezonder zullen groeien.
Volledig natuurlijk
evenwicht
Ook de kas is inmiddels grondig gerenoveerd en kreeg een
normaal kasdek. Het liefst zou Zantinge glas hebben dat de UV-golven zo min
mogelijk tegen houdt, maar voor dit moment voldoet het. Een deel van de 3 ha is
afgebroken, voor teelt, veredeling en selectie in de vollegrond.
De grote uitdaging zat eigenlijk
in de bodem. Die was jarenlang verwaarloosd. De teler: “Eigenlijk kregen we het
advies alle grond af te graven en nieuwe grond in te rijden. Dat hebben we
uiteindelijk niet gedaan.” Hij is van mening dat de jonge grond van Flevoland
niet voor niets daar is gevormd. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren werd
de grond verrijkt met organisch materiaal uit de omgeving. Zo zijn ook
bacteriën, schimmels en virussen geënt uit de bodem rond de
Oostvaardersplassen. Dit alles om een volledig natuurlijk evenwicht tot stand
te brengen. Het bioleven moet de planten helpen in gezonde groei.
Utopia van de
tuinbouw
Het eerste teeltjaar is intussen achter de rug. De bodem
heeft zich goed hersteld. “De eerste gewassen groeiden vele malen beter dan we
hadden verwacht”, vertelt de directeur. “We hebben geen gebruik gemaakt van
chemische correctiemiddelen en alleen natuurlijke stoffen toegevoegd. En we
maken het teeltplan dusdanig dat planten elkaar versterken.”
Het opvallende bedrijf zou
eigenlijk het Utopia van de tuinbouw moeten worden, maar daarvoor is het nog
veel te vroeg, weten ook de eigenaren. Het is een grote proeftuin, die een
voorbeeldfunctie zou moeten krijgen. Zantinge: “We hebben grote plannen om op
deze locatie grootschalig biologisch te telen en willen daar meer aandacht aan
geven door voorlichting. De relatie tussen voeding en gezondheid willen we
verder uitwerken.”
Verkoop van de producten vindt
plaats rechtstreeks vanaf het bedrijf en in de winter door bestellingen via
internet. Veel restaurants gebruiken de producten, omdat ze uit de regio komen
en omdat ze erg goed smaken. Bovendien heeft het bedrijf een eigen lijn soepen,
sappen, sauzen en jams ontwikkeld zonder smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten