zaterdag, juni 27, 2009

Conserveren


Nieuwe conserveringsmethode maakt consument nieuwsgierig

Uit onderzoek blijkt dat consumenten grote belangstelling hebben voor een conserveringsmethode die er voor zorgt dat voedsel zijn oorspronkelijke voedingswaarde en smaak behoud. Dit onderzoek ondersteunt de jongste innovatie van onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf Top bv uit Wageningen dat investeerde in apparatuur voor hoge druk conservering, ofwel pascalisatie.
“Pascalisatie is het onder een druk van 6.000 bar conserveren van producten, om zo schimmels en bacteriën te doden”, vertelt Wouter de Heij van Top bv. “Interessant aan deze methode is dat de producten, zoals bijvoorbeeld sinaasappelsap, heel vers smaken, maar toch onder gekoelde condities twee tot drie weken langer houdbaar zijn dan niet geconserveerde producten. Bovendien is het niet nodig om E-nummers aan het product toe te voegen.”
Voordeel van deze methode is dat bedrijven producten op voorraad kunnen maken en dat ook de houdbaarheid op het verkooppunt daardoor verlengt of verdere exportmarkten bereikbaar worden. Mogelijkheden liggen er ook voor agrarische bedrijven die pieken in de productie kunnen opvangen door een deel van hun verse producten te verwerken tot sap of soep.

Ongewijzigde samenstelling
Conventionele methoden als sterilisatie en pasteurisatie doden ziektekiemen bij hoge temperaturen. Nadeel van deze processen is dat de smaak en voedingswaarde van producten daardoor veranderen. Pascalisatie doet dit niet. De hoge druk verandert niets aan de samenstelling en belangrijke stoffen als vitamines blijven ongewijzigd behouden. Bovendien vraagt het proces tot acht maal minder energie dan conventionele methoden en biedt dus perspectief voor de toekomst.

Gezond, vers en lekker
Hoewel consumenten in Nederland nog geen producten kennen die onder hoge druk zijn geconserveerd geeft 63% van de respondenten nu al aan interesse te hebben, ook al zouden ze er iets meer voor moeten betalen. Het allerbelangrijkst vinden zij dat producten gezond zijn. Direct daarna volgt het argument dat het gewoon vers en lekker is. De Heij: “Dit komt overeen met de huidige wens van de bevolking, die ‘schreeuwt’ om authentiek voedsel.“
Dergelijke positieve resultaten van een betrouwbaar consumentenonderzoek stemt de ontwikkelaars van de methode optimistisch. Hoewel deze op dit moment nog duurder is dan bekende processen is er duidelijk belangstelling van consumentenzijde.
Lang houdbaar is vooral voor producenten, distributeurs en retailers interessant, zodat nieuwe producten bij introductie ook de kans krijgen die ze verdienen. “Introductie van koelverse producten in de supermarkt is een moeizaam proces. De verlengde houdbaarheid zal zeker bijdragen aan grotere kansen dat zo’n introductie ook slaagt”, aldus De Heij.

Ruimte voor onderzoek
Pascalisatie is overgewaaid uit Amerika, alwaar het een algemeen geaccepteerde conserveringsmethode is. Top BV heeft nu de eerste installatie in de Benelux geïntroduceerd die in het midden van Nederland staat. Behalve dat deze installatie reeds productie draait is er ook ruimte om in opdracht van midden- en kleinbedrijf onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor specifieke producten. Die liggen in de richting van verse soepen, vleeswaren, kant&klaar maaltijden, sappen, melkproducten, vruchtenmousse, groente- en fruitsalades.

Nieuwe Oogst

1 opmerking:

Mark zei

Beste Pieternel,
Allereerst een wil ik zeggen dat je een leuke blog hebt geschreven over een belangrijke onderwerp.

Voor de volledigheid moeten we wel vermelden dat de machine in het midden van het land niet de eerste machine was die in Nederland is gekocht en commercieel in gebruik is genomen. Dat was de hogedruk machine van Zwanenberg Food Group.

De primeur in de Benelux had een Belgisch bedrijf met de aankoop en in bedrijfsname van een hogedruk machine voor pascalisatie of koude pasteurisatie.

Voor de liefhebbers is er meer informatie over deze milde conserveringsmethode op http://www.promatecfoodventures.com en klik op het logo van NC Hyperbaric. Op http://www.slideshare.net/markdeboevere vindt u relevante ppt presentaties en documenten over High Pressure Processing (HPP).
Met vriendelijke groet,
Mark de Boevere