zondag, januari 02, 2011

LEDsKoppert Cress stort zich op LED verlichting

Op de valreep van 2010 organiseerde www.foodlog.nl een excursie bij Koppert Cress, alwaar Rob Baan zijn nieuwe kas met LED-verlichting liet zien. “Duurzaamheid is mijn ding”, meent Rob. “LED = duurzaam.”

In de kassen van Koppert Cress duurt de langste teelt dertig dagen. In de winter, zo rond kerstmis, ligt de productiepiek. Juist in die periode is het daglicht onvoldoende om paarse cressen, zoals Chiso, op kleur te krijgen. Daarom doet Rob Baan al vier jaar lang proeven met LED-verlichting in verschillende kleurverhoudingen. LED’s zijn interessant, omdat ze naast licht veel minder warmte produceren dan de gebruikelijke SON-T verlichting. De warmte die in de kleine armaturen toch tot ontwikkeling komt, kan makkelijk terug worden gekoeld met water. Zo is dus een meerlagenteelt mogelijk zonder teveel warmteontwikkeling. Met de LED’s is het ook mogelijk geworden om alleen die kleuren toe te passen die de plantjes nodig hebben voor de groei. Ook daarin ligt een besparing.
De eerste proeven vonden plaats in een cel met meerdere lagen. Het klimaat bleek echter niet ideaal. Hoge luchtvochtigheid in combinatie met te weinig luchtcirculatie veroorzaakten schimmelziekten. Pas toen Baan de wanden van de cel verwijderde gingen de cressen naar zijn zin groeien.

Niet representatief
Sceptici vinden dat de cressen nu niet bepaald representatieve gewassen zijn om  te concluderen dat LED-belichting de toekomst heeft in de plantenteelt. Tomaat is bijvoorbeeld een moeilijk hoog opgaand gewas, dat vegetatieve en generatieve groei heeft (bladgroei en vruchtvorming). In dat gewas verloopt het onderzoek minder snel dan gehoopt. Daarom zou dus de hoop op de perfecte vorm van belichting voor een deel zijn omgeslagen in terughoudendheid. Baan is het niet erg eens met die houding. Hij verwijt de wetenschappers dat zij hun onderzoek met LED-verlichting nu juist bij het moeilijkste gewas zijn gestart. Waarom niet andersom?

Marktvraag
De afdeling met LED-verlichting is nu 2.300 m2 groot. Baan doet er nu vooral ervaring op. Naast kunstlicht krijgen de cressen overdag gewoon daglicht op hun blaadjes. Een volgende stap is de meerlagenteelt. Baan weet inmiddels dat het kan, maar eventuele uitbreiding hangt ook samen met marktvraag.
In zijn quest voor duurzaamheid heeft hij meer pijlen op zijn boog. Het volgende project is de aanleg van zonnepanelen op de nieuwe bedrijfsruimte.

Geen opmerkingen: